Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur: Hedefimiz Londra’yı Geçmek
” SporOkullarında tespit edilen çok sayıda çocuk çeşitli kulüplerin altyapılarına nakledildi.
“Maraton dışında bisiklet ve triatlonla da halkı harekete geçirmeye çalışıyoruz”
“Spor İstanbul’u mutluluk makinesine benzetebiliriz”
Olgucan KALKAN/ İSTANBUL,- Spor İstanbul İ. Renay Onur, “Tesislerin kullanım oranı yüzde 70 civarında. Hedefimiz en iyiye ulaşmak. Hedefimiz Londra’yı geçmek.”
Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur’un İstanbul’da yaptıkları spor çalışmaları hakkında bilgi verdi. Haliç Su Sporları Merkezi’nde ‘Sağlıklı Şehir, Sağlıklı Şehir’ sloganıyla düzenlenen basın toplantısında Spor İstanbul’un sunduğu hizmetlerin İstanbullular üzerindeki etkisine değinildi.
İstanbul’da sistematik olarak spor yapanların sayısının önceki yıllara göre arttığına dikkat çeken İ. Renay Onur, “Sağlıklı bir şehrin sağlıklı bir şehir olabilmesi için önce sağlıklı vatandaşlar olması gerekir. Bu olmadan sağlıklı ve keyifli bir şehirden söz edemeyiz. Rastgele insanların saatlerce konuştuğu konulardan biri de spor. Bu yüzden bizim yaptığımız zor bir iş İstanbul dünyanın birçok ülkesinden büyük şehir 39 ilçemizde anket yaptık 2020’de sistematik olarak fiziksel aktivite yapan kişi sayısı yüzde 13 idi bu oran yüzde 30’a çıktı “Dünyanın en aktif şehri olmak istiyorum” diyen Londra’da bu sayı yüzde 60 civarında. Yüzmek ve yürümek istediğini görüyoruz. Fiziksel aktivite oranının en yüksek olduğu ilçeler Sarıyer , Kadıköy ve Bakırköy. Bu oranın en düşük olduğu ilçeler ise Başakşehir, Esenyurt ve Çatalca.” Keşfedilen birçok sporcunun çeşitli kulüplerin altyapılarına transfer edildiğini belirten Onur, “Bizi en çok heyecanlandıran iş İBB Spor Okulları. Dünyanın en büyük spor okullarından biri. Her dönem 25 bin yeni kayıt alıyoruz. 120 bin çocuğa en az bir branşta hizmet veriyoruz.Bu okullar yılda 6 dönem açılıyor.1.300 çocuğu farklı gelişim kümelerine yerleştirdik.Bu çocukları çeşitli kulüplere aldık.Bir yandan sporcu fabrikası olarak çalışmaya başladık. dedi. koşma. İstanbul Maratonu ve yarı maratonun yanı sıra bisikletten triatlona da halkı seferber etmeye çalışıyoruz. Tesislerde her zaman fiziksel aktivite yapan kişilerin bu kısmı kendilerini bu aktivitelerde denemek istiyor.” Tesislerin yüzde 40 arttığını belirten Onur, “Tesisleri kullananların yüzde 92’si daha sağlıklı, yüzde 95’i mutlu. Spor İstanbul’u bir mutluluk makinesine benzetebiliriz. Ayda 150 bin kişi tesisleri kullanıyor. , bini 65 yaş üstü. Onlar için daha çok çalışıyoruz. Kullandığı ilaçları azalttığını ve fizik tedavi ihtiyacının azaldığını duyuyoruz” dedi. “AMACIMIZ TESİS KULLANIMINDA LONDRA’YI GEÇMEK.” Tesis kullanımında dünyanın en yeterli ülkelerini yakalamayı hedef belirlediklerini ifade eden Renay Onur, “Hedefimiz en iyileri yakalamak. Hedefimiz Londra’yı geçmek. Türkiye Avrupa’nın en genç ülkesi. Yaş ortalaması 33, Avrupa’da bu ortalama 44. Türkiye en genç olmasına rağmen tip 2 diyabet ve obezitede bir numara. Bunun tek çaresi fiziksel aktivite. İnsanları bunun için motive etmemiz önemli, dedi.
Yaptıkları tüm düzenlemelerde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile uyum içinde olduklarını belirten Onur, “Yaptığımız tüm faaliyetler İl Spor Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütülüyor. Bu kurumların işimize katkısı oldu. Bu alanda çok iyi çalışıyoruz.”