Murat Kurum: Yaraları birlikte saracağız
Türkiye yaralarını sarıyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depremin ilk anından itibaren afet bölgelerindeydi.
Çevre Şehircilik Bakanlığına bağlı Toplu Konut İşletme Başkanlığı (TOKİ), Emlak Konut Genel Müdürlüğü, İnşaat İşleri ve özel sektör tarafından yürütülen çalışmalarla yığma tuğla yapılar, konteyner kentler ve prefabrik evlerin tamamlanıp devam ettiği alanlarda ve İklim Değişikliği kapsamında depremzedeler için sosyal hizmetler sunulmaktadır. ekipman alanları da uygulanmaya başlanmıştır.
“Kardeşlerimizin ihtiyacı ne ise yetişmeye çalışıyoruz”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, resmi sosyal medya hesabından. “Geçici barınaklarımızda depremden etkilenen kardeşlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Yaralarımızı birlikte saracağız!”İfadelerini kullandığı açıklamanın yanı sıra kesintili konaklama alanlarında yürütülen çalışmaları anlatan bir görsel yayınladı.
Sosyal market, oyun parkı, kuaför…
Bakan Kurum tarafından yayınlanan görselde, “yüzyılın felaketi”nden etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde kurulan konteyner kentlerde yaşayan depremzedeler için uygulanan hizmetlerle ilgili bilgi veriliyor.
Bölgede kurulan konteyner kentlerde gıda, sosyal market ve giyim, bay-bayan kuaförleri, okullar, kreşler, oyun alanları, basketbol sahaları ve camiler bulunuyor.
Yaşanan travmalar için psikososyal merkezler kuruldu
Depremden etkilenen bölgelerde kalıcı konutların yapılması için çalışmalar hızla devam ederken, kesintili barınma alanlarında yaşamaya başlayan depremden etkilenen vatandaşların sosyal ve genel ihtiyaçlarına yönelik hizmetler de birer birer hayata geçiriliyor.
Bu çalışmalar kapsamında depremzedelerin yaşadıkları travmayı atlatabilmeleri için ilk olarak psikososyal merkezler kurulmuştur. Bu merkezlerde yüze yakın manevi danışman hizmet vermektedir.
“Çocuklar depremin etkilerini daha çok hissediyor”
Konteyner kentte görev yapan Milli Eğitim Bakanlığı Üs Saha Koordinatörü Serdar Genç ise şu sözleri iletti;
Çocuklar depremin travmatik etkilerini daha çok hissediyorlar, yetişkinler gibiler ama bizim yetişkinlerle ve çocuklarla çalışmamız gerekiyor. Travmatik yaşantı sonrasında çocukların kaygı düzeylerini normale döndürmek ve kaygılarını azaltmak için çocuğun dili oyundur; Oyun ve çocuklarla aktifiz.
“Normal hayatlarına hızla dönmelerini sağlıyoruz”
Öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için konteyner kentlerde anaokulları, ilkokullar ve ortaokullar kuruldu.
Konteyner okullarda görev yapan Ruhani Müşavir Pınar Yaşar, hizmete açılan okullar hakkında bilgi verdi. Yaşar, sözlerine şöyle devam etti;
Konteyner okullarımızın iç mekanları oldukça hoş bir formda tasarlanmıştır. Öğretmenlerimize branş atanmıştır. Depremzedelerin en kısa sürede normal hayatlarına dönmelerini sağlıyoruz.
Teknoloji, uzay ve havacılık faaliyetleri gerçekleştiriliyor
Bakanlık tarafından konteyner kentlerde depremzede çocuklar için bilim çadırları kurularak çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Gaziantep İl Sorumlusu Yağmur Erbay konteyner bilim çadırında çalışmalar hakkında “6-14 yaş arası farkındalık yaratmak için yaptığımız atölyelerdi. Şimdi burada ve deprem nedeniyle çadır kentte çocuklarla birlikte matematik, teknoloji, uzay ve havacılık, doğa gibi atölyeler düzenliyoruz.”sağlanan bilgi.