Geçtiğimiz günlerde Celal Şengör ile diğer yerbilimciler arasında yaşanan akademik çekişme nedeniyle Türkiye’nin gerçek deprem haritasının kullanılmadığını anlatan İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. sosyal medyada
Kahramanmaraş ve 10 ili yerle bir eden depremlerin ardından yerbilimciler ve uzmanlar yaptıkları açıklamalarla dikkat çekti.
Tüm vatandaşların, kamu kurumlarının, belediyelerin ve hatta devlet görevlilerinin bilgi düzeylerini artırmak için uzmanların görüşlerine ihtiyaç duyduğu bu günlerde, Prof. Dr. Cenk Yaltırak yaptığı açıklamalarla ortalığı alt üst etmişti.
Celal Şengör ve diğer akademisyenler tarafından hazırlanan ve daha fazla veri içeren deprem haritasının akademik kaygılar ve çelişkiler nedeniyle yayınlanmadığını söyleyen Yaltırak, Marmara depremiyle ilgili şüpheleri artırdı.
Konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Yaltırak, Marmara Denizi’nde beklenen depremlerle ilgili soruları yanıtlamak istediğini belirtti.
“Şimdi bakalım Marmara’da bir veya birden fazla fay var mı…”
Son günlerde İTÜ’den 50’den fazla akademisyen (Jeolog, jeofizikçi, inşaat mühendisi, jeomorfolog, jeodezist, sosyolog, psikolog) ile birlikte çalıştığını belirten Yaltırak, Marmara’da beklenen depremlerle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Deniz.
“Marmara’da 7.0’den büyük deprem üretme potansiyeline sahip dört fay segmenti var. Tarihsel olarak, Marmara’da 1500 yılda 38 deprem (1999 İzmit depremi dahil) ikiden fazla şehri ve çevresini yerle bir etti.”
“Marmara’daki tarihi depremleri beşli altılı ve birli üçlü olarak gruplandırabiliriz. Saroz Körfezi’nde de dörtlü bir grup var.”
Yaltırak, “Marmara faylarında 250 ya da 500 yıllık bir süredense her segmentin kendine özgü bir dönemi var demek daha doğru olur.”
“Bugüne kadar Marmara’da toplanan tüm veriler dağılmış tespih gibiydi. Ancak artık durum değişti.”
Ayrıca profesör, “İsterlerse tüm bilgileri araştırmacı arkadaşlarımla paylaşabilirim” diye ekledi.